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Definition

Earned Paid Sick Time (“PST”) - time that is 

compensated at the same hourly rate and with the 

same benefits, including health care benefits, as the 

employee normally earns during the hours worked, 

but in no event less than the minimum wage.



When Do Employees Begin to Accrue Paid Sick Time?

A. Retroactively, beginning on the date they commenced 

employment.

B. At the commencement of employment or July 1, 2017, 

whichever is later.

C. After the new hire 90 day probation period.



When Do Employees Begin to Accrue Paid Sick Time?

B. At the commencement of employment or July 1, 2017, 

whichever is later.

(In other words, IMMEDIATELY.)



Using PST
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TRUE or FALSE? 

An employer may require an employee hired after 

July 1, 2017 to wait 90 calendar days after the start 

of employment before using accrued earned paid sick 

time.



TRUE

Accrual = Immediate

Use = Delayed Okay



Using PST
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Employees may use earned paid sick time for themselves 

or for family members (see ARS§ 23-373) in the following 

circumstances: 

• Medical care or mental or physical illness, injury, or 

health condition; 

• A public health emergency; and 

• Absence due to domestic violence, sexual violence, 

abuse, or stalking. 



Using PST
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Q. How does an employee request earned paid sick 

time?  

A : orally, in writing, by electronic means, or by any 

other means acceptable to the employer. When possible, 

the request to use earned paid sick time must include the 

expected duration of the absence.  



Proof 
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• Employer may require a doctor’s note indicating that the PST is 

necessary for a medical purpose for PST absences of 3+ 

consecutive work days.  

• For PST used for addressing domestic violence, assault, etc., 

virtually any document, including an unsworn statement from the 

employee, must be accepted.   

• The employer may not require the employee to explain the nature 

of the health condition (e.g., diagnosis) or details of the domestic 

violence, assault, etc. 



Notice to Employer
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Must an employee give an employer advance notice of intent to use 

earned paid sick leave?  

When foreseeable, an employee must make a good faith effort to provide 

notice of the need to use earned paid sick time in advance and should 

schedule the leave in a manner that does not unduly disrupt the 

employer’s operations.  

Can an employer require prior notice of the need to use earned paid 

sick time when the need is not foreseeable?  

Yes, provided that the employer provides a written policy that contains 

procedures for providing notice. If the employer does not provide an 

employee with a copy of the written policy, the employer cannot deny 

the use of earned paid sick time for the employee’s failure to follow the 

policy. 



How Much? 
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How much earned PST must an employer offer an employee?

For employers with 15 or more employees: Employees must accrue a 

minimum of 1 hour of earned PST for every 30 hours worked, but employees 

are not entitled to accrue or use more than 40 hours of earned PST per year, 

unless the employer selects a higher limit.   

For employers with fewer than 15 employees: Employees must accrue a 

minimum of 1 hour of earned PST for every 30 hours worked, but they are not 

entitled to accrue or use more than 24 hours of earned PST per year, unless the 

employer sets a higher limit. 

* PST can be used in the smallest increment the employer’s payroll system 

uses to account for absences or use of other time.  



Scenario 1
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If workers at Wally’s Widgets work for a short period of time in 

Washington state, do they accrue PST while working there, and does 

employer Wally have to permit use of PST while his employees are 

working in Washington, out of state? 

Yes.  The Act says that employees are entitled to accrue and use PST even 

while working at a different location. Since the employees in this example 

are working for the same employer at a “different location,” the work in 

Washington should probably be treated the same as the work in Arizona. 

Maintain the regular PST accrual and usage policies even while employees 

are working out of state.



Scenario 2
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Can Bob’s Power Company offer one group of employees (e.g., 

management) a more generous allotment of PST than another 

classification of employees (e.g. staff)? 

Possibly.  The language of the Act does not specifically address this issue. 

However, it does say that nothing in the Act should be interpreted to 

discourage employers from giving more generous allotments of PST at its 

discretion. Offering more generous other types of PTO to an identifiable 

classification of workers is typically permitted. Of course, an employer 

cannot discriminate against protected classes in offering the benefit.  



Required Notice to Employees 
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Employers must give employees written notice* of their PST rights when 

employment begins or by July 1, 2017, whichever is later. The notice must be in 

English and Spanish (and other language deemed appropriate) and contain the 

following elements: 

 The fact that employees are entitled to PST and the amount of PST; 

 The terms of its use; 

 Retaliation against employees who request or use it is prohibited; 

 Employees have the right to file a complaint if properly requested PST is 

denied or the employee is subjected to retaliation for requesting or taking 

PST; and 

 The contact information for the Industrial Commission of Arizona where 

questions about PST rights and responsibilities may be answered. 



Practical Implications
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Employee paystubs (or attachments to paychecks) 

must include the following: 

 The amount of PST available to the employee; 

 The amount of PST taken by the employee year 

to date; and 

 The amount of pay the employee has received as 

PST.  



Unused PST
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Q: What happens to accrued earned paid sick 

time if an employee is separated from 

employment and later rehired? 

A. Use it or lose it.

B. If rehire occurs at any time by the same 

employer, any previously-accrued earned PST 

that was not used must be reinstated, forever. 

C. If rehire occurs within 9 months of separation 

from the same employer, any previously-accrued 

earned PST that was not used must be reinstated. 



Unused PST
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True or False: 

An employer is required to pay an employee for 

accrued but unused earned paid sick time at 

separation.  



FALSE

Use it or loose it applies here, but 

employers should maintain records in 

case the employee comes back within 

9 months. 



Penalties
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• Requires employers that fail to pay earned PST 

to pay the employee the balance of the PST 

owed, plus interest and liquidated damages equal 

to twice the amount owed. 

• Subjects employers who fail to provide the 

required notices and paystub information to civil 

penalties.



Practical Implications
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• As an alternative to accruing PST, employers may 

provide all expected earned PST to the employee 

up front at the beginning of the year. 
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